Auto już było dwa razy w serwisie. Panowie twierdzą, że wszystko jest ok i w serwisie nic nie występuje a mnie już coraz bardziej to irytuje. Czy ktoś wymieniał te gumy na stabilizatorze już w OIII?
[O2] Gasnący silnik po wyrzuceniu na bieg jałowy
Zwiń
X
-
[O2] Gasnący silnik po wyrzuceniu na bieg jałowy
Witam,
Chciałbym w tym po poście opisać zauważona jakiś czas temu przypadłość mojej Octavii RS. Mianowicie podczas dojeżdżania do świateł, ronda w mieście mając na jakimś tam biegu hamuję silnikiem w momencie jak obroty spadną do około 1500 tys obrotów wyrzucam na luz i w tym momencie auto gaśnie. RS ma od lipca i zdarzyło mi się to pierwszy raz chyba tydzień temu Natomiast dziś zauważyłem jeszcze jeden temat. ta sama sytuacja podjeżdżam do ronda hamując silnikiem wyrzuciłem na luz i obroty spadły do około 500 tys i po sekundzie podskoczyły do normalnego stanu jak to na jałowym biegu.
Przed tym ekscesem silnik nic nie szarpie nie ma żadnych błędów itd. również jak już zgaśnie to podczas odpalania nie ma żadnego problemu jako to się mówi "pali na dotyk" i żadnych błędów nie wyrzuca.
jeśli ktoś z Was będzie miała jakiś pomysł lub sam miał taki przypadek to proszę o informację, ponieważ jest to po pierwsze irytujące bo teraz za każdym razem patrzę czy czasami nie zgasł silnik, a po drugie jest niebezpieczne.
Czekam na informację
Pozdrawiam.
[ Dodano: Nie 23 Lis, 14 21:51 ]
nie wspomniałem jeszcze, że to zdarzyło się jakiś czas temu i niestety dziś raz. ogólnie prosze nie mysleć, że to jest zjawisko za każdym razem.
Pozdrawiam.
-
-
Zamieszczone przez mateo91a jaki cel by był w tym ]?O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Była O2: Antracytowy Żonkowóz 1,6 FSI
Była O1: Nastoletnia Oliwka ~140KM/325Nm
Komentarz
-
-
Hmm, musiałbym zapytać mechanika czy 100% dobrze podłączone jest wszystko. ale to może być taki objaw przy tym? jak opisałem wyżej zdarzyło mi się kilka razy nie jest to notorycznie za każdym razem.
wyczytałem w internecie, że może to być czujnik położenia wału lub jakiś silniczek krokowy. jak się wypowiecie w tej kwestii? może to jest problem.
Komentarz
-
-
Komp wywalił by błędy i raczej silnik nie pracował by normalnie, bądź wcale.
[ Dodano: Wto 25 Lis, 14 10:51 ]
Jaki masz przebieg?O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
mateo91, rozumiemy, że w sterowniku silnika nie ma błędów?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
VCDS'a podłączył? czy jakiś shit uniwersalny?->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
samoczynne gaśnięcie silnika powinno być odnotowane w komputerze silnika
skanery uniwersalne, w szczególności w takim silniku, mogą nie tego nie ogarnąćZamieszczone przez mateo91Panu->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
wykryte błędy siedzą aż do celowego ich skasowania->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Teraz to wróżenie z fusów :wink: i to bez kawy :twisted:O2FL: W stajni już tylko O2 FL BKD
Komentarz
-
-
Czyszczenie przepustnicy?
Tak tylko rzucam hasło, bo miałem zbliżony problem w oplowskim 1.9 CDTI (Fiat JTD). Na dojeździe do zatrzymania, po zakończeniu hamowania silnikiem, gdy wciskałem sprzęgło i dawałem na luz, jednocześnie cisnąc hamulec, obroty potrafiły zmaleć na chwilę do poziomu powodującego drgania nadwozia (przez auto przechodził "dreszcz", miałem wrażenie, że zaraz zgaśnie). Po czyszczeniu przepustnicy problem jednoznacznie zniknął. Przejechałem od tego czasu ok. 50,000 km i od niedawna zdarza się, że pojawia się to ponownie, ale na razie nie jest zbyt dotkliwe i to olewam.
M.666 4U
Komentarz
-
-
na początek zrobię tak, że podskoczę do jakiegoś diagnosty i sprawdzę czy nie ma błędów i wtedy dam znać. jak nic nie znajdzie wtedy będziecie musiemi mi pomóc
[ Dodano: Sob 29 Lis, 14 17:07 ]
Witajcie,
Podłączyłem RS pod kompa i podczas skanowania w poszukiwaniu błędów tylko mi wyskoczyło na czerwono coś z immo. czy ten błąd może powodowac to gaśnięcie auta jak sądzicie?
Komentarz
-
Komentarz